Titel: Vittras matbord

Meddelare: Berta Eriksson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Östergraninge

Det var nån gammal här i byn, som talade om den här historien för mig:
I ett fäbodställe var det en stor, vacker sten ute på vallen. Fäbodpigan tyckte om stenen, och därför skurade hon och tvättade den var enda dag. Men varje morgon var det brödsmulor på den, och då skurade hon den på nytt. Då hon skulle till att flytta därifrån på hösten, uppenbarade sig en vitterkvinna för henne och sa, att eftersom hon varit så snäll och tvättat deras matbord under sommaren, så skulle hon få en ko av henne. Den kon skulle mjölka fullt vilket kärl hon än hade till stäve, men hon fick inte tömma ur stäven och börja mjölka på nytt samma gång. Jaha, hon fick kon och hade de i många år, och det var en makalös ko, och flickan aktade sig göra emot befallningen. Men så då hon skulle gifta sig, blev hon frestad, mjölka på nytt, sedan hon tömt ur stävan, för hon behövde mycket mjölk till bröllopet, men då försvann kon, och hon såg aldrig till henne.